Menu

Biografie_

De Nederlandse bariton Frank Dolphin Wong studeerde klassieke zang aan de conservatoria van Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Tegelijkertijd studeerde hij aan het ‘Conservatoire de Metz’, alwaar hij een 2-jarige cursus voor het Duitse lied afsloot met een ‘Premier Prix’.

Zijn debuut in Het Muziektheater te Amsterdam maakte hij als solist in het Kurt Weill-Project (o.a.’Happy End’, ‘Lost in the stars’ en ‘Berliner Requiem’) van het Nationaal Ballet, choreografie Krysztof Pastor, met het Nederlands Balletorkest o.l.v. Thierry Fischer.

Frank Dolphin Wong heeft zo’n 70 rollen op zijn naam staan bij verschillende gezelschappen in Europa. Zo zong hij in verschillende theaters in Duitsland o.a.: Il Conte d’Almaviva in ‘Le Nozze di Figaro’ / Schaunard in ‘La Bohème’ / Ezio in ‘Atilla’ / Don Carlo in ‘Ernani’ (Verdi) / Nick Shadow in ‘The Rake’s Progress’ (Strawinsky) / Don Carlos in ‘La Forza del Destino’ / Orest in ‘Elektra’ / Lescaut und de Bretigny in ‘Manon’ (Massenet) / Sprecher in ‘Die Zauberflöte’ / Ford in ‘Falstaff’ / Dreieinigkeitsmoses in ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagony’ / Frank in ‘Die Tote Stadt’ / Wolfram in ‘Tannhäuser’ / Joseph de Rocher in ‘Dead Man walking’ / Sweeney Todd in ‘Sweeney Todd’ / Stanley Kowalski in ‘A streetcar named Desire’ / Rigoletto in ‘Rigoletto’ / Escamillo in ‘Carmen’ / Germont in ‘La Traviata’.

Frank zong meerdere malen in het Concertgebouw Amsterdam waar hij o.a de Petite Messe Solennelle, het Verdi Requiem en de Carmina Burana zong. Verder omvat zijn oratorium repertoire werken als de Requiems van Brahms, Fauré, Mozart en Dvorak, het Te Deum van Dvorak, The Messiah (Händel), Die Jahreszeiten en Die Schöpfung (Haydn), de Messa di Gloria (Puccini) en de Christus partij in de Matthäus- en Johannespassion (Bach). Hij zong ook meerdere malen een zeer succesvolle Ping in Turandot aan de Nationale Opera in Warschau, een productie van de beroemde regisseur Mariusz Trelinski.

In de kritieken wordt Frank vaak omschreven als een zanger met een warme, krachtige stem met een prachtig timbre en een geweldig acteertalent. In 2006 werd hij in de ‘Kritiker Umfrage’ door twee journalisten uitgeroepen tot beste ‘Nachwuchssänger’ (jong talent) van Nordrhein Westfalen voor zijn vertolking van Orest in ‘Elektra’ (Strauss) en werd hij in 2009 wederom verkozen als beste zanger van Nordrhein Westfalen. Dit maal voor de vertolking van Stanley Kowalski in ‘A streetcar named desire’ en voor de titel rol van Rigoletto.